Jste to, co jíte, tvrdí Kateřina Cajthamlová ve stejnojmenném pořadu, kde lidem probírá lednici a vyhazuje jim jídlo. A existuje člověk, který se toto tvrzení rozhodl dokázat všem. Ve svém experimentu se sám sobě stal pokusným králíkem a ještě o tom natočil dokument.
Režisér Morgan Spurlock, zdravý a štíhlý chlap, byl zvyklý se kvalitně stravovat a hodně se hýbat. Hlavou mu vrtala otázka:
Proč jsme tak tlustí?
Jasně, on je Američan, kde je extrémně obézních lidí fakt mraky, ale pozor! Česká republika v posledních letech dohání skóre – lidé se u nás stravují tak špatně a nezdravě, že v míře obezity jsme 9. nejtlustší národ světa (28,7 procenta populace je obézní) a v Evropě v tomto směru bohužel kralujeme.
A není to jenom estetický problém – obezita je příčinou vzniku chronických onemocnění, které plíživě, ale jistě, způsobují… SMRT. Být tlustý tě může stát život! Obezita stojí za 60% úmrtí na světě.
Co je příčinou obezity?
Jíme hodně, ale špatně
Dnešní přetechnizovaná doba se odráží i v našem každodenním stravování. Nemáme čas na jídlo a jíme za pochodu, ve fastfoodech. Nejíme už skoro vůbec základní potraviny, ale jakési strojově vyrobené, hezky tvarované a obarvené hmoty, zabalené ve spoustě barevných obalů. Trochu to připomíná chemický koktejl z jídelního automatu na Červeném trpaslíkovi. Nezajímáme se moc o složení, spíš jdeme po chuti. A chuť je vyladěna potravinářským průmyslem tak, že nám „normální“ jídlo už vlastně ani nechutná. Nejsme na něj zvyklí, chybí nám dochucovadla a zvýrazňovače.
Vraťme se k Morganovi Spurlockovi, který se v roce 2004 rozhodl pro nejriskantnější věc v jeho životě – 30 dní se stravoval POUZE v rychlých občerstveních. Stanovil si také pravidla:
A mezitím o tom všem točil film Super Size Me.
Zdroj: www.stream.cz
Spurlockova proměna v dokumentu je vskutku děsivá, a to jak po fyzické, tak psychické stránce. Za pouhých 30 dní:
Co je junk food?
Jako junk food označujeme stravu, která je velmi kalorická, ale má nízkou výživovou hodnotu: sušenky a různé sladkosti, chipsy, sladké bílé pečivo, různé polotovary a fast foodové jídlo, sladké limonády, energeťáky apod. Základní složky těchto potravin jsou cukr a jedoduché škroby, nezdravé tuky (margaríny), sůl, dochucovadla a spousta různých aditiv. Zajímavé je, že na tomto druhu jídla vzniká opravdu něco jako závislost. Může za to cukr, který nám prostě dělá tak dobře, že chceme zas a víc. Ale v hamburger přece není cukr… OMYL! Prodejce přece chce, aby to lidem chutnalo! Btw. víš, že cukr se dává i do slaných dobrot, např. do chipsů? A do různých omáček, hořčic, uzenin, rohlíků, chleba, konzervované zeleniny… cukr je skoro ve všem!
Je to problém?
„Osobně mě překvapilo, jak komplexní vliv naše nepřiměřená konzumace cukru na lidské tělo má a co všechno ovlivňuje - od metabolického syndromu přes kardiovaskulární nemoci, cukrovku, imunitní onemocnění, rakovinu, problémy s játry až po nemoci mozku jako je ADHD, Alzheimer a třeba i schizofrenie. Dnes je zcela evidentní, že jeho vliv nekončí u zkaženého zubu a pár kil navíc.“ Říká Andrea Culková, autorka filmu Sugar Blues. Ta zase točila o tom, že cukr je vlastně droga, která má své oběti.
Dej si, ale s rozumem
Nezáleží tolik na tom, co uděláš občas, ale na tom, co děláš dnes a denně. Pravidelná konzumace junk food není pro tvoje zdraví nic moc, pokud je to ale dokonce základ tvojí stravy, pak je potřeba se zamyslet nad změnou. Takové jídlo ti totiž po výživové stránce nic nedá, jen ti z dlouhodobého hlediska způsobí problémy. U lidí, kteří se takto stravují, vede často k zajímavému paradoxu – jsou tlustí, přitom zároveň jsou podvyživení. Je to v podstatě “mrtvá” hmota bez jakýchkoliv živin, které tělo potřebuje k tomu, aby správně fungovalo.
Zdroje:
Ve které zemi je nejvíce tlouštíků a proč?
Nejobéznější na světě jsou Mexičané, Češi vévodí Evropanům
Matka proti globální cukrové mafii. Smáli se mi, vzpomíná
Související články:
Buď fit s jdidoklubu.cz!