Lahodné jedy vol. 2 – Otrava jídlem? Děkuji, nechci!

Lahodné jedy vol. 2 – Otrava jídlem? Děkuji, nechci!

Občas se setkáme s tím, že v jídle či pití najdeme něco, co tam nepatří. Někdy ani nevíme o tom, že jíme škodlivé jedy. Na co si dát pozor, jak se neotrávit a jak reklamovat zakoupené potraviny se dozvíš v tomto článku.

Každou chvíli jsme svědky toho, že nás média upozorní na zkažené potraviny, které se nějakým nedopatřením dostaly na pulty obchodů. Někdy v takové pokažené várce najdeme „jen“ něco, co tam nepatří – třeba kus plastu, jako se teď v únoru přihodilo výrobci sladkostí  Mars v Nizozemsku. Jindy je spotřebitel klamán záměrně a v touze po zisku mu výrobce servíruje něco, co bychom vědomě nedali ani zvířeti. Vzpomeňme na skandál, kdy se v potravinách dovezených z Polska našla technická sůl na sypání chodníků. Sůl nad zlato, ale ne tato – posypová sůl obsahuje velké množství síranu sodného, který může způsobit žaludeční a střevní potíže.

Některým potravinovým "paskvilům" se ubráníme těžko, protože se o nich prostě nemáme šanci dozvědět, dokud si daný produkt někdo nekoupí a neudělá se mu z něj špatně. Pak je tady ale spousta věcí, kterým předejít můžeme. Stačí si při nákupu dát pozor a číst etikety.

Je libo separát?

Zatímco Amerikou otřásl skandál kolem růžového slizu, v Čechách máme něco podobného a říkáme tomu "drůbeží separát". Co to je? Zbytky kuřete – skelety, tedy kůže, kostry, krky (nedělejme si iluze o tom, že separát neobsahuje také hlavy i se zobáky a pařáty) a vnitřnosti se takhle rozmixují, proženou sítem a obarví na červeno. Vzniklá hmota se přidává do měkkých salámů, uzenin, párků či paštik. Kromě toho, že je to nechutné, je celkem jasné, že to není ani zdravé. Pravidelnou konzumací uzenin se separátem si přímo koledujeme o rakovinu tlustého střeva.

Čti si etikety a separátu se pokud možno vyhýbej. Kupuj si kvalitní výrobky. Já vím, kdo by odolal hamburgeru, párečkům, nebo kuřecím nugetkám za dobrou cenu! Když ale člověk získá informace, co vlastně jí, chuť ho tak nějak přejde…  a raději si připlatí za dobré zboží.

Králové jedů

Po úvodní rozehřívačce nasadíme těžký kalibr. Představujeme krále jedů – botulotoxin a methanol. Tady jde skutečně o život!

Botulotoxin

Řeč tentokrát nebude o plastické chirurgii a odstraňování vrásek botulem, ale o tzv. klobásovém jedu. Ta samá látka, která se používá v estetické medicíně, může zabíjet! Jedná se o nejúčinnější přírodní jed.

Botulotoxin vzniká v anaerobním prostředí (bez přítomnosti vzduchu) pomnožením bakterií, které produkují jedovaté spory. Jed se může vyskytovat ve špatně sterilovaných konzervách, uzeninách, nakládané zelenině, houbách v oleji apod. – poznáme to většinou podle toho, že se nafoukne obal. Pozor, jídlo otrávené botulotoxinem nemá změněnou chuť, vzhled ani vůni! Na první pohled na něm tedy není nic znát.

Příznaky otravy

Člověk, který sní takové jídlo, je ve vážném ohrožení života. Na začátku se otrava projevuje pocením, zvracením a bolestmi břicha. Následuje obrna okohybných svalů a postižený člověk špatně zaostřuje. Silný paralytický jed posléze vyřadí z provozu další svaly, včetně těch, které zajišťují životní funkce. Smrt nastává udušením za plného vědomí, neboť vědomí a citlivost zůstávají nezměněny. Je tedy nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc a sdělit doktorům, co jsi jedl/a.

Prevence

Botulotoxin se zničí, pokud potravinu vystavíš teplotě vyšší než 60°C, doporučuje se 10 min. povařit. Pokud je obal (hlavně u rizikových potravin, jako jsou různé konzervy, sterilovaná zelenina, uzeniny, masné produkty) nafouknutý, potravinu nejez!

Methanol

Otrava methanolem neboli methylalkoholem nastává po vypití špatně vypáleného alkoholu, nebo požití průmyslového methanolu (tekutina do ostřikovačů, nemrznoucí směsi, ale i odlakovač, rozpouštědla). Na první pohled i ochutnání nejde methanol rozeznat od alkoholu.

Příznaky otravy

Za 6 – 30 hod. od požití jsou zjevné charakteristické symptomy jako zvracení, bolesti horní části břicha, průjem, bolesti zad, závrať, bolesti hlavy, slabost, zmatenost, nesrozumitelná řeč, neklid, ztuhlost šíje, křeče, kóma. Projeví se také poruchy vidění – nemocný má pocit, že se dostal do sněhové vánice, oči má jakoby zahaleny mlhou.

Vždy je nutný okamžitý transport do nemocnice! Jde o život! Pokud došlo k vypití methanolu – třeba i omylem – doporučuje se vyvolat zvracení a dát si 2-4 panáky tvrdého alkoholu z prověřeného zdroje (ethanol neboli alkohol snižuje toxické účinky metabolitů metanolu).

Prevence

Pokud piješ, dej si pozor, jaký alkohol konzumuješ. Bezpečné je pít alkohol z kolkovaných lahví a ze spolehlivých kontrolovaných palíren. Již 4 ml methanolu mohou vyvolat slepotu, 30 ml smrt.

Bacha na plísně

Není to sice takový vraždomat, jako předchozí jedy, ale také plíseň je vysoce toxická – produkuje tzv. aflatoxin, což je rakovinotvorný jed. Tuhle látku může obsahovat i maso zvířat, která byla krmena plesnivým krmivem. Aflatoxin může nejen vyvolat zhoubné bujení, ale také oslabit funkci jater. Plesnivé potraviny (tedy pokud se nejedná o ušlechtilou plíseň např. na sýrech) rozhodně nejez. Problém je, že plíseň často ani není vidět. Ale jde poznat po chuti.

Rakovina z chipsů?

Člověk si to moc nepřipouští, ale po chipsech se nejen tloustne – také obsahují acrylamid – sloučeninu vyvolávající zhoubné bujení. Tato látka vzniká při tepelné úpravě pokrmů za vysokých teplot. Jestli to je nebo není důvod nejíst brambůrky denně ke svačině, to už je na tobě.

Jak se před tím vším chránit?

  • Dívej se na etikety, čti si složení. O tom, co jíš, rozhoduješ ty!
  • V obchodě si kontroluj datum spotřeby.
  • Nekupuj potraviny s porušeným obalem.
  • V žádném případě nekupuj a nejez potraviny s nafouklým obalem a pokud se ti nafouknou doma, vyhoď je.
  • Nejez plesnivé. Často je plíseň v oříšcích, sušeném ovoci, nebo mouce, pečivu. Pokud cítíš na jazyku plíseň, nebo je jídlo jinak zkažené, nejez ho, ani když není pohledem nic vidět.
  • Smažené jídlo si dopřávej jen občas.
  • Zkažené potraviny se neboj reklamovat

Jak na reklamaci jídla

  • Běžné potraviny můžeme reklamovat do 8 dnů od zakoupení, není-li na výrobku vyznačena lhůta použitelnosti potraviny. Lahůdky, jako jsou například obložené chlebíčky, pomazánky na váhu, nebo saláty, smí zákazník reklamovat nejpozději do 24 hodin.
  • Při reklamaci je však třeba předložit doklad o koupi - paragon. V případě, že jsi zaplatil/a platební kartou, můžeš nákup prokázat výpisem z bankovního účtu.
  • Záruka se u potravin vztahuje na kvalitu výrobku, konzistenci, vizuální a chuťové požadavky a na kvalitu a stav obalu. Máš právo na nový nezávadný produkt, nebo na vrácení peněz.
  • Reklamovat můžeš samozřejmě i jídlo v restauraci. Přinesli ti přesolené jídlo, zkažené maso nebo hnusné kafe? Vrať to a nic neplať!

Co když prodejce nechce reklamaci uznat?

Většinou jsou prodejci vstřícní, pokud se ti ale stane, že narazíš na arogantního obchodníka, který prodává prošlé a zkažené jídlo a ještě se špatně chová, můžeš se obrátit na dozorové orgány. Těmi jsou v případě potravin Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.

Dozvěděl/a ses důležité informace? Dej nám like a dozví se je i tvoji kamarádi!

Zdroje:

Česká televize. Na co si dát pozor při nákupu potravin a jak je reklamovat?

Sdružení obrany spotřebitelů. Reklamace potravin.

Vitalia.cz. Deset nejčastějších jedů, které jíme v potravinách.

Nemocnice Kyjov. Obecné informace k otravě methylalkoholem.

Wikipedia. Botulismus.

Potravinářská komora České republiky. Akrylamidy.

Související články:

Lahodné jedy vol. 1 – nejbrutálnější zázraky chemie

Dokonalé tělo?

Kdo zobe, ten jede?

Buď fit s jdidoklubu.cz!

Jsi to, co jíš vol. I - Junk food

Jsi to, co jíš vol. 2 - Zdravá strava

Poruchy příjmu potravy - když se z jídla stane peklo

Pohybem ku zdraví, nikoliv k trvalé invaliditě

 


Napište svůj názor

Psát reakce smí pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste zaregistrováni musíte se přihlásit.

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.