Protřepat, nemíchat. A bez alkoholu!

Protřepat, nemíchat. A bez alkoholu!

Když mi bylo osmnáct, těšilo mě, že si můžu dát v hospodě nebo na zábavě legálně pivo, ale ještě víc mě těšilo, že můžu řídit auto, takže jsem většinou dělával odvoz. Ne, že bych toho litoval, ale když člověk někde přijde k baru a vidí řadu flašek s chlastem, pět píp s pivem a jenom v zašmudlaný lednici kdesi v koutě se krčí načatá no-name cola, přepadne ho najednou pocit, že moc na výběr nemá, pokud chce pít nealko. Jenže to vůbec není pravda!

A taky podle mě vůbec není pravda, že by si člověk nemohl akci bez pití užít (myslím bez pití alkoholu. Bez pití obecně by si pak užil tak maximálně parádní headache z dehydratace...). Alkohol samozřejmě má fungovat tak, že konzumenta povznese do mírné euforie a částečně utlumí společenské zábrany, takže si pak spíš troufne tancovat nebo oslovit neznámé lidi. Ovšem tento efekt se nedostaví u všech a taky ne po stejné dávce. Někdo po pití bývá agresivní, někdo má tak nízkou toleranci na alkohol v těle, že se mu po prvním drinku začne dělat špatně nebo se přestává kontrolovat. Není to nic ostudného nebo zesměšňujícího. Je to stejné, jako když má někdo špatnou snášlivost lepku a udělá se mu zle po snězení plátku chleba... A stejně jako by bylo hloupé, kdyby celiaci jedli lepek přes vědomí, že jim z toho bude zle, bylo by nerozumné i to, kdyby někdo pil alkohol v případě, že by za to něco utrpěl (nízká tolerance, nízký věk, zdravotní komplikace apod.) jenom proto, že se to od něj snad očekává.

No a jak je to s tím výběrem? Jednoduše. Dneska už existuje spousta podniků, kde nabízejí nealko koktejly, které chutnají zajímavě, nevypadají nudně jako plechovka coly a díky absenci alkoholu ani nevyjdou tak draho, jako jejich etanoloví příbuzní. Tady je pár takových nealko koktejlů jako příklad:

Arnold Palmer recept

Velmi jednoduchý, ale přesto osvěžující nealkoholický koktejl, pojmenovaný po Arnoldu Palmerovi, jednom z nejlepších golfistů historie.

Ingredience:

  • Ledový čaj – 15 cl
  • Limonáda – 15 cl

Vybavení:

  • Collins sklenice
  • Ledové kostky
  • Míchátko

Příprava:

  1. Do sklenice s plochým dnem vložíme několik kostek ledu
  2. Přidáme ledový čaj a limonádu ve stejném poměru
  3. Zamícháme a můžeme ještě přidat plátek citronu a stonek máty jako ozdobu

Cinderella recept

Ingredience:

  • Citronový džus (šťáva) – 4 cl
  • Pomerančový džus – 4 cl
  • Ananasový džus – 4 cl
  • Soda – 8 cl
  • Grenadina (sirup) – střik

Vybavení:

  • Highball sklenice
  • Shaker
  • Strainer
  • Ledové kostky
  • Brčko

Příprava:

  1. Do míchací sklenice vložíme několik kostek ledu a nalijeme džusy ve stejném poměru
  2. Po důkladném promíchání v šejkru přelijeme pomocí straineru (tj. bez ledu) do předem vychlazené highball sklenice
  3. Dolijeme sodou a na vrch zastříkneme grenadinou
  4. Přidáme brčko a jako ozdobu plátek pomeranče či ananasu na okraj sklenice

Dolce & Gabbana recept

Velmi jednoduchý nealkoholický drink, který je při použití „normální“ Coca-Coly s cukrem známý jako „Roy Rogers“ drink.

Ingredience:

  • Coca-Cola Light nebo Zero – 20 cl
  • Grenadina (sirup) – 1 cl

Vybavení:

  • Highball sklenice
  • Ledové kostky
  • Míchátko

Příprava:

  1. Naplníme highball sklenici s plochým dnem přibližně do poloviny ledem
  2. Do sklenice nalijeme Coca-Colu bez cukru a grenadinový sirup
  3. Pečlivě zamícháme a jako ozdobu přidáme koktejlovou třešeň a plátek citronu

Faisal Ali recept

Ingredience:

  • Pomerančový džus – 5 cl
  • Mangový džus – 5 cl
  • Brusinkový džus – 5 cl
  • Zázvorová limonáda – 5 cl

Vybavení:

  • Collins sklenice
  • Ledové kostky
  • Míchátko

Příprava:

  1. Do sklenice s plochým dnem vložíme několik kostek ledu
  2. Nalijeme veškeré ingredience ve stejném poměru
  3. Zamícháme a jako ozdobu můžeme přidat plátek pomeranče na okraj sklenice

Jim Howard recept

Ingredience:

  • Pomerančový džus – 20 cl
  • Sprite – 5 cl

Vybavení:

  • Collins sklenice
  • Ledové kostky
  • Míchátko

Příprava:

  1. Collins sklenici s plochým dnem naplníme kostkami ledu
  2. Do sklenice nalijeme pomerančový džus a Sprite
  3. Lehce promícháme a jako ozdobu přidáme plátek pomeranče na okraj sklenice

Limetková limonáda recept

Chutná a jednoduchá limonáda, která osvěží zejména v létě.

Ingredience :

  • Limetka – 4ks
  • Cukr krystalový – 3 polévkové lžíce
  • Vanilkový lusk – 1 ks
  • Soda nebo perlivá minerální voda

Vybavení:

  • Džbán (alespoň 1-litrový)
  • Struhadlo
  • Ledové kostky
  • Míchací lžička

Příprava:

  1. Do větší skleničky (0,5 litru) nebo džbánku nastrouháme kůru ze dvou limetek a ze všech čtyř vymačkáme šťávu, poté zalijeme asi 300 ml vody a necháme alespoň dvě hodiny vylouhovat v lednici
  2. Do hrnce nalijeme 300 ml vody a přidáme cukr a vanilkový lusk, přivedeme k varu a vaříme přibližně 10 minut, poté necháme vychladit
  3. Vylouhovanou směs vyndáme z lednice a zcedíme přes cedník do většího džánu, abychom odstranili kůru z limetky
  4. Do směsi ve džbánu přidáme vychlazený sirup a dobře promícháme, aby se obě části spojily
  5. Dolijeme sodou nebo perlivou minerální vodou a přidáme ledové kostky
  6. Hotovou limonádu můžeme ozdobit tak, že do ní nakrájíme dvě limetky na kolečka nebo čtvrtiny

Mock Champagne recept

Nenáročný nealkoholický drink, který ve výsledku působí a vypadá jako skutečné šampaňské.

Ingredience:

  • Jablečný džus – 5 cl
  • Citronový džus (šťáva) – 5 cl
  • Zázvorová limonáda – 5 cl

Ingredience (verze pouze s džusy):

  • Jablečný džus – 8 cl
  • Grepový džus (žlutý, světlý) – 8 cl

Vybavení:

  • Pohár na šampaňské
  • Míchátko

Příprava:

  1. Do připravené sklenice na stopce nalijeme veškeré ingredience ve stejném poměru
  2. V případě verze pouze s džusy lijeme oba džusy současně a již nemícháme
  3. Lehce promícháme

Okurková limonáda recept

Další z řady skvělých domácích limonád, která je jednoduchá na přípravu a poskytne osvěžující chuť doslova za pár korun. Ideálně pokud máte možnost sálátovou okurku utrhnout ze zahrádky, taková limonáda pak chutná ještě lépe.

Ingredience:

  • Perlivá (případně i neperlivá) voda – 1,5 l
  • Salátová okurka – 1 ks
  • Med nebo třtinový cukr – 2 polévkové lžíce
  • Limetka – 2 ks

Vybavení:

  • Velký džbán
  • Tyčový mixér
  • Ledové kostky

Příprava:

  1. Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme na větší kousky, vložíme do zhruba 1-litrové nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem do konzistence řidčího pyré
  2. Přidáme přibližně 0,5 litru vody (perlivé či neperlivé) a necháme vylouhovat 10 – 15 minut v chladničce
  3. Vylouhovanou okurkovou směs přelijeme přes sítko do džbánu, vymačkáme šťávu z dvou limetek a osladíme dle chuti medem nebo třtinovým cukrem
  4. Dolijeme vodou a velmi dobře limonádu promícháme, aby měla vyváženou chuť
  5. Přidáme kostky ledu, kterými rozhodně nešetříme a připravený nápoj necháme vychladnout v chladničce
  6. Při servírování je vhodné doplnit led (pokud roztál) a ozdobit okurkou nákrajenou na „dlouhé prsty“

Pomerančovo-limetkový Relax recept

Ingredience:

  • Pomerančový džus – 150 ml
  • Šťáva z limetky – 60 ml
  • Sprite – 300 ml
  • 2 Limetky

Vybavení:

  • Sklenička
  • Šejkr

Příprava:

  1. Do skleničky (2 dcl) nejdříve jemně nastrouháme kůru ze dvou limetek, které potom vymačkáme do stejné skleničky a zalijeme asi 1 polévkovou lžící vody. Pak dáme skleničku vylouhovat alespoň na dvě hodiny do lednice
  2. Dále si v lednici necháme namrazit nápojovou skleničku spolu se šejkrem
  3. Po dvou hodinách vyndáme z lednice skleničku s limetkovou šťávou
  4. Všechny ingredience nalijeme do šejkru a dobře promícháme – 1 minutu
  5. Vyndáme si namraženou skleničku z lednice a nalijeme do ní připravený nápoj
  6. Ozdobíme skleničku kolečkem čerstvé limetky, snítkou máty, apod.

Zázvorová limonáda recept

Recept na osvěžující limonádu, která přijde vhod zejména v horkých letních dnech. Nejen že velmi dobře chutná, ale díky zázvoru obsahuje i velké množství vitamínů (A, B a C) a minerálních látek (vápník, fosfor, železo, draslík, sodík a hořčík). Zázvor je navíc velmi levná a dostupná surovina.

Ingredience:

  • Zázvor – 20 g (2 až 3 cm dlouhý)
  • Soda nebo perlivá minerální voda
  • Limetka – 3 ks
  • Třtinový cukr – 3 polévkové lžíce

Vybavení:

  • Džbán (alespoň 1-litrový)
  • Struhadlo
  • Ledové kostky
  • Míchací lžička

Příprava:

  1. Zázvor oloupeme (například škrabkou na brambory) a co nejjemněji nastrouháme do džbánu a vymačkáme šťávu z jedné limetky
  2. Zalijeme sodou nebo perlivou minerální vodou, promícháme a dáme louhovat na alespoň 20 minut do lednice
  3. Vyndáme z lednice a pokud nemáte rádi kousky zázvoru v limonádě je na čase jej z džbánu přecedit (například „vylovit“ malým cedníkem nebo lžící)
  4. Přidáme třtinový cukr a důkladně promícháme tak, aby se veškerý cukr v limonádě rozpustil
  5. Na závěr přidáme kostky ledu a 2 limetky nakrájené na čtvrtiny

Dobrý, ne? Recepty jsou přepsány ze stránek ebar.cz, kam i zkušení barmani chodí pro inspiraci, takže by to nemuselo být špatné.

No a jestli na takové drinky nemáš peníze nebo je v Tvém oblíbeném podniku nemají, zkus třeba džus s vodou. Žbluňkat v břiše Ti z toho nebude, chuť to taky má, dá se to v pohodě pít celý večer a pokud Ti tu vodu nenaúčtují jako Perrier nebo Evian, tak to ani nebude dražší než půllitr piva.

A v případě, že Ti bylo osmnáct, neřídíš a nemáš zdravotní komplikace, tak samozřejmě není nic špatného na tom dát si skleničku nebo pivo. Ale pij na chuť, ne na výdrž! ;-)


Napište svůj názor

Psát reakce smí pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste zaregistrováni musíte se přihlásit.

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.